Morotskaka
Efterrätt
Alla varor ska vara ekologiska och närproducerade så långt det går!
2½ dl rapsolja
3½ dl socker
4 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ tsk nyriven muskot
1 tsk kanel
Topping
3 dl florsocker
ca 2 tsk fläderblomssaft
Vatten
Börja med att sätta på ugnen: 200oC
Vispa socker och olja vitt. Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen ett i taget. Blanda de övriga torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Häll smeten i en smord bröad form. Grädda 35-40 minuter. Om du gör en ganska tjock kaka behöver den vara inne längre. Då kan du lägga aluminiumfolie över så ytan inte bränns. Annars är det bra att dela upp kakan i 3 mindre långpannor. Därmed slösar du inte på naturens resurser (aluminiumfolien).
Blanda bara ihop florsocker och flädersaft till toppingen, rör med en gaffel så eventuella klumpar försvinner. Häll i vatten tills det blir en lagom stark smet. Tillsätt med florsocker och vatten om du tycker att den blir för stark.