Kanel eller kardemummabullar
Efterrätt |
50 g jäst
100-150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
1,4-1,5 l mjöl
Fyllning:
2-4 msk smör
4-5 msk socker
Mald kanel eller kardemumma
Garnering:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Smula jästen i en skål. Smält smör, häll i mjölk och värm vätskan till 37 °C. Rör ut jästen i lite av degspadet och tillsätt sedan resten, salt, socker och nästan allt mjöl. Knåda ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i skålen 30-40 min. Knåda den smidig.
Dela degen i 2 och kavla varje till en avlång bit. Bred på smör över de utkavlade degarna och strö på socker och kanelen eller kardemumman. Vik dem dubbla och skär ut ca 24 remsor i varje. Snurra remsorna till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över dem och låt jäsa i ca 30 min. Pensla sedan med ägg och pärlsocker.
Grädda i 225-250°C i 5-10 min beroende på storlek.