Fläderglass
Efterrätt
Alla varor ska vara ekologiska och närproducerade så långt det går!
4-6 port
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
1 dl florsocker
1 dl turkisk yoghurt
2 dl vispgrädde
¾ dl koncentrerad fläderblomssaft
Vispa äggulor (släng inte äggvitorna), vaniljsocker och florsocker pösigt. Rör i saften och yoghurten.
Vispa grädden och blanda i äggsmeten.
Skölj glasskålar med kallt vatten, eller ställ dem en stund i frysen innan du fördelar glassmeten i dem. Ställ i frysen minst 3-4 timmar. Efter 3 timmar är de inte helt frysta men har en krämig god konsistens.
Förslag vad du kan göra med äggvitorna
Förslag 1: Maränger
Blanda 3 äggvitor med 2 dl socker och några droppar ättiksprit. Vispa till ett hårt skum och spritsa ut i klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugn på 100°C tills marängerna släpper från pappret.
Förslag 2: Drinkskum
Vispa 3 äggvitor med 2 dl socker och lägga som ett skum på fördrinken eller en drink till efterrätten.Tips: Gör du denna efterrätt på sommaren kan du göra en god jordgubbssås till:
3 dl jordgubbar
½ dl socker
2 msk citronmeliss
Hacka citronmelissen grovt och häll i en mortel. Mosa tillsammans med ¼ dl socker.
Mixa jordgubbarna med moset och ytterligare ¼ dl socker.