Antingen ekologiskt eller närproducerat?
Om du står i affären och ska köpa äpplen kan det vara svårt att välja bland de många äppelsorter som finns. Vill man vara miljövänlig ska man välja närproducerade och ekologiska äpplen (som även är bättre för dig själv). Men om det bara finns antingen eller, då kan det vara svårt att veta vad man ska välja. Sanningen är att det inte finns något riktigt svar på vad som är bäst heller. Om du köper ett svenskt äpple ger det förmodligen ungefär 60 % mindre utsläpp än om du köper ett nya zeeländskt. Om vi då säger att äpplet från Nya Zeeland är ekologiskt, vilket det svenska inte är, utan det är istället närproducerat. Väljer du det svenska äpplet får du kemiska bekämpningsmedel på köpet, medan om du väljer det nya zeeländska äpplet bidrar du till klimatpåverkan. Det är ett svårt val som är upp till var och en. Men en sak man kan ha i åtanke är att om man köper ekologiskt och visar att det är eftertraktat kommer även svenska odlare att vilja producera ekologiska äpplen (gäller såklart alla varor).
Växthus
Det kan vara miljövänligare att köpa tomater importerade från Spanien (under rätt säsong, september-maj) än att köpa svenskodlade tomater. Det kan låta väldigt konstigt med tanke på transporten från Spanien, men för de spanska tomaterna krävs det endast ca 1/10 av energin som behövs för att odla fram de svenska tomaterna. Anledningen till detta är att tomater inte trivs bra i det svenska klimatet och odlas därför i växthus den största delen av året. Växthus värms ofta upp med fossila bränslen som olja eller naturgas, vilket resulterar i stora utsläpp växthusgaser. Och i vissa fall kan transporten från Spanien ge ett mindre utsläpp än vad växthuset gör i Sverige. Om växthuset däremot värms upp med biobränslen som träflis eller pellets blir situationen inte längre densamma, då är det istället miljövänligare att välja de växthusodlade tomaterna från Sverige. Ett växthus uppvärmt med fossila bränslen släpper ut nästan dubbelt så mycket som ett uppvärmt på biobränsle.
Tomat kanske inte heller alltid är det bästa valet, i en studie visade det sig att om alla svenskar bytte ut en växthusodlad tomat per vecka till en morot skulle vi spara olja som krävs för att värma upp 13600 villor på ett år.
Visste du detta om tomater? De skördas ofta när de är gröna för att kunna mogna efter leveransen, vilket gör att smaken till viss del går förlorad (alltså är närproducerat bättre). För att de enzymer som får tomaten att mogna inte ska brytas ned bör den inte förvaras kallt.