Varför närproducerat?


Miljöfrågan är stor i dagens samhälle. Vi lever ett enklare och bekvämare liv - men med vilka konsekvenser? Vi lägger inte en tanke på konsekvenserna vi själva orsakar. Varje liten gång man väljer att ta bilen istället för tåget har man ignorerat dessa tankar.

Det man kanske minst lägger en tanke bakom är maten. "Vad ska vi äta idag? - Spaghetti och köttfärssås kanske", det låter väldigt typiskt svenskt samtidigt som många tycker om rätten och den är enkel att tillaga. 

Men vart kommer då varorna ifrån? Köttet är mycket möjligt från Sverige. Men hur mycket har egentligen kon som köttet kommer ifrån bidragit till växthuseffekten? Spaghettin är förmodligen från Italien. Tomatsåsen du blandar i köttfärssåsen lär troligen komma ifrån något land så som Spanien, Italien eller kanske svenska tomater som odlats i växthus. Ett oljeuppvärmt växthus kan ibland bidra mer till den påskyndade växthuseffekten än tomater som odlats ute i det fria och sedan transporterats. Först transporteras oljan till Sverige och sedan bildas biprodukter när den förbränns så som koldioxid. Vi tänker som sagt inte till, för oss är den här maträtten en självklarhet, vi har ju tillgång till allt. Men att ha tillgång till allt tär på miljön.


I dagens läge pratas mycket om den globala uppvärmningen, som vi människor bidrar mycket till genom att förbränna fossila bränslen, som leder till koldioxidutsläpp. Det är ett mycket uppmärksammat problem, vi vet vart problemet leder, men ändå finns det där. Det är klart att människan inte kan backa tillbaka till stenåldern och bosätta sig i grottor igen, men vi kan göra en så stor insatts som möjligt. Vi tror bara att de små insatser man kan göra har glömts bort. Om vi alla skulle veta dem mindre och kanske något enklare sakerna vi kan tänka på för att göra en insatts för miljön så skulle alla dessa små insatser tillsammans bli en stor.


Vad är då den lilla insatsen vi vill uppmärksamma?

- Mindre transportering av mat!

Varför ska någon köpa en vara som transporterats runt halva jorden istället för en likadan vara som producerats i Sverige? Problemet ligger i kostnaden. Både närproducerat och ekologiskt är ofta mycket dyrare än annat, i alla fall i Sverige, men då ska vi inte glömma tanken på den lilla insatsen. Istället för att tycka att en vara är dyr, kan man tänka att man skänker pengar till att "rädda världen". Anledningarna till att det är billigare att producera mat utomlands är kanske inte heller helt rättvisa. Människor i länder med sämre välfärd jobbar för vår bekvämlighet vilket gör att vi alltid ligger ett steg före. Etiska frågor tål också att tänkas på i matdebatten, tänk på att du ofta omedvetet tar ställning om du konsumerar som vanligt.

Man kan behöva tänka på fler saker än att produkten är gjord på ekologiskt vis. Ta reda på vad som går att odla i Sverige med det klimat vi har. T.ex. skulle det aldrig gå att göra bananer i Sverige om det inte skedde i ett växthus, därför importeras de p.g.a. billigare kostnader. Alltså kanske det inte är så himla bra att äta massor av bananer. Äpplen däremot finns i Sverige under hela vinterhalvåret och ännu mer frukter finns under sommarhalvåret. Se vårt schema över vad som växer i Sverige under vilken årstid på nästa sida.


Vill du lära dig mer om hur transporter påverkar vår miljö kan du besöka webbadressen nedanför, när det kommer till produktionsland har man hittills gått på låga kostnader men vi tycker att man måste tänka om:

http://www.dn.se/ekonomi/narproducerat-dyrast-men-bast-for-miljon-1.710656


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0