Varför är det bra att äta ekologiskt?





Att äta ekologiskt är inte alls självklart för många. Det är lite dyrare och fram tills det senaste året har det inte funnits ett lika stort utbud. Vad beror det på? Varför är det egentligen bättre att äta ekologiskt?


För att en produkt ska klassas som ekologisk ska den inte ha utsatts för några kemiska bekämpningsmedel eller växtnäringsmedel (konstgödsel). Den ska inte heller ha genmanipulerats.

Om en växt besprutas med kemiska bekämpningsmedel sprids dessa sedan ner i jorden och ut i luften. I jorden sprids det vidare till vattnet som rinner till olika platser. En del kanske hamnar i ditt dricksvatten, annat dunstar och regnar ner på en annan plats. Samma sak gäller vid konstgödsling, detta leder även till att sjöar och hav övergöds. Ett övergött hav brukar drabbas av kraftiga algblomningar för att det blir syrgasbrist i vattnet vilket i sin tur skadar hela ekosystemet i sjön eller havet. I luften sprids giftet till alla möjliga platser med vinden, kanske andas vi eller de djur vi äter luften. Om det vi stoppar i oss innehåller spår av gifter som är fettlösliga lagras dessa i våra fettlager i kroppen, detta gäller såklart även djuren som vi äter upp och därmed får vi i oss giftet.

Idag används inte lika tunga bekämpningsmedel som förr i Sverige, man använder medel som är lättare att bryta ned, däremot finns det fortfarande väldigt farliga kemikalier som används utomlands.

Genmanipulering kan förklaras som att man klipper och klistrar med gener. T. ex har man skapat så kallade herbicidresistenta sojabönor, de har tillförts en gen som gör att de får ett försvar mot växtskyddsmedel(kemiska bekämpningsmedel).

Man har också skapat "insektsdödande majs" som är majs som producerar sitt eget försvar mot insekter som fjärilar och larver. Men detta leder även till att en del andra insekter kan komma till skada. Med detta kan man alltså hitta både bra och dåliga egenskaper i forskningssammanhang. Men det sägs också att ekologisk mat i regel innehåller ca 40% mer vitaminer och antioxidanter än vanlig mat. Alltså lyckas man kanske ta bort vissa bra egenskaper i samband med att de dåliga egenskaperna tas bort när man förädlar något. Om vi äter mat som har sämre näringsvärde än det skulle kunna haft slösar vi på jordens resurser eftersom vi måste odla mer för att få i oss lika mycket näring.

Det som också kan vara läskigt med genmanipulering är att de manipulerade grödor som finns i marken skulle kunna korsa sig med andra så att det till slut inte finns några  icke manipulerade grödor kvar. Ännu vet man inte så mycket om genmanipulering att man kan garantera att det bara är bra.








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0