Miljömärkningar

       

Vi har alla sett dem, de små loggorna på varans förpackning. Loggan måste självklart stå för någonting bra, eftersom någon har fått tillstånd att märka med just den loggan. Men vad är de bra för? Här hittar du de märkningarna vi tycker att du bör hålla ett öga öppet efter.

Vi skriver även om en del småföretagare som är ekologiska men som inte har någon allmän märkning.

Ofta har inte småskaliga odlare råd att skaffa sig till exempel KRAV-märkning men det betyder inte att de är sämre. På affären Matdistriktet (Rådmansgatan 57, Stockholm) hittade vi en del varor som inte var märkta vilket fick oss att undra varför de då finns i en eko-affär. Svaret är att varan egentligen når upp till kraven för att vara ekologiska men de har ingen allmän märkning. Dessa varor kan också vara bra att hålla utkik efter. Då blir utbudet för varor som både är närproducerade och ekologiska mycket större.

Det finns väldigt mycket ekologiskt men kruxet är att hitta närproducerade varor. Det man kan göra är att läsa på de ekologiska varorna och ta reda på vart de kommer ifrån och välja bort de som transporterats långt, dock finns vissa undantag.

En märkning som vi alla längtar efter som visar att varan både är närproducerad och ekologiskt odlad är faktiskt på gång här i Sverige. KRAV och Svenskt Sigill har startat ett samarbete med en märkning som ska indikera just detta.



Ica I love eco

Icas egna ekologiska varor som är en av flera satsningar i butiken för att leva upp till konsumenternas önskemål.

Ica är alltså en butik som förändrar efter hur du konsumerar, tänk därför på att det är viktigt vad du handlar.

Hemsida: http://www.ica.se/FrontServlet?s=om_ica&state=om_ica_dynamic&viewid=1446097&showMenu=om_ica_5


KRAV

För att en vara ska bli KRAV-märkt får inte kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer användas. Vilket betyder att produkten är ekologisk. KRAV garanterar att djuren lever så naturligt som möjligt och att förhållandena vid produktionsplatsen är bra. Märket står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. KRAV-märkta företag kontrolleras årligen.

Hemsida: http://www.krav.se/sv/



Svenskt Sigill

Produkter gjorda på svenska råvaror. Produkterna räknas alltså som närproducerade. Tyvärr satsar inte Svenskt Sigill på ekologiskt, men det förekommer ändå ingen genmodifiering vid framställning av produkterna. Inte heller det foder som ges till djuren är genmodifierat. Svenskt Sigill menar att djuren håller sig friskare i en bra miljö och när de sköts med omsorg. För att få använda märket måste alla regler följas, och då ska bland annat speciella skyddszoner mot vattendrag användas för att inte spår av gödsel och växtskyddsmedel ska spridas i hög grad.

Hemsida: http://www.svensktsigill.com/website2/1.0.2.0/362/1/index.php



Österlenkryddor

Kryddor som inte är besprutade med bekämpningsmedel. De odlas, skördas och packas på en gård i Köpingebro öster om Ystad, Skåne.

Hemsida: http://www.osterlenkryddor.se/


Bra Miljöval

Bra Miljöval är en del av Naturskyddsföreningens Handla Miljövänligt-arbete.

De vill hjälpa dig att lättare välja de produkter som är minst skadliga för miljön.

Märket är för produkter som tvättmedel, textil, papper, kemiska produkter, elenergi, butiker och diverse. Bra Miljöval är inte ett märke du bara hittar på speciella matvaror, utan även på hela livsmedelsbutiker. I dessa butiker där tjänsten, försäljning av livsmedelsvaror, märkts har vissa varor sållats bort och det finns gott om miljövänliga varor.

Hemsida: http://www.naturskyddsforeningen.se/



Svanen

En miljömärkning som finns i hela norden. Deras mål är att vi ska leva i ett hållbart samhälle med hållbar konsumtion. De granskar produkterna från råvara till avfall i en livscykelanalys för att den totala mängden utsläpp ska mätas. Kraven skärps hela tiden och därmed tvingas tillverkarna hela tiden att förbättra sig för att få behålla märket på produkten.

EU-blomman är den europeiska versionen av svanen.

Hemsida: http://www.svanen.nu/

  


BIOFOOD

Biofoods produkter är ekologiska och vegetariska. Tanken är att produkterna ska vara bra för människor, djur och naturen.

Hemsida: http://www.biofood.se/Hem.html



Kung Markatta

Kung Markatta står för ekologiskt, men tyvärr inte närproducerat. Många av deras produkter har transporterats långväga och bidrar därmed till den påskyndade växthuseffekten.  De varor som kommer från Sverige är: linfröolja, rapsolja, sylt i olika smaker, linfrökross, linfrö, honung, råg-, vete- och grahamsmjöl, mjölksyrade grönsaker som t.ex. morötter, surkål, gurka och bönor och gårdschipsen i smakerna créme fraiche, vitlök/peppar och lättsaltade.

Hemsida: http://www.kungmarkatta.se/



Hornuddens trädgård

Produkterna är ekologiskt odlade och märkta med KRAV. Sortimentet är som störst på sommaren när det är som bäst odlingsförhållanden. Här odlas tomater, sallad, gurka, paprika, vitlök med mera. Det som finns mest av är kryddor och bladgrönsaker.

Gården ligger utanför Strängnäs.

Hemsida: http://www.hornudden.net/



Polarica

Ett företag som satsar på vilt och bär. Bären är KRAV-märkta och kommer från olika länder i Europa. Hjortronen kommer faktiskt från Sverige.

Om du väljer att äta kött så är faktiskt vilt det som ger allra minst utsläpp. Eftersom djuren äter det som finns i naturen (så närproducerat det bara går) och inte står i något uppvärmt hus. Däremot förloras ändå energi när man äter något som inte är längst ner i en näringskedja.

Hemsida: http://www.polarica.se/se/Default.aspx



Demeter

En kontrollorganisation för biodynamisk odling i Sverige. Demeterförbundet kontrollerar och auktoriserar växtodling, djurhållning, förädling, slakteri, grossister, importörer och livsmedelsbutiker.

Om en produkt är demetermärkt betyder det att råvarorna den innehåller är minst 90 % biodynamiskt och minst 95 % ekologiskt odlade.

Det finns undantag som är tidsbegränsade då andelen biodynamisk* råvara kan vara sänkt till 2/3 delar, men dessa produkter innehåller fortfarande samma mängd ekologiskt odlade råvaror.

Hemsida: http://www.demeter.nu/



MSC

MSC är en internationell miljömärkning av fisk och skaldjur. Den ser till att det inte fiskas för mycket. Märkningen står för att andra djur inte ska komma till skada när fisken fångas in. MSC gynnar ett hållbart fiske.

Hemsida: http://www.msc.org/sv



Änglamark

Coops märke för ekologiska produkter. Idag finns ca 200 produkter att välja mellan.

Änglamark satsar förutom ekologin på att minska sina utsläpp genom att förkorta transportsträckor och minska förpackningsmängd.

Hemsida: http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=10024&sSideNavn=Uppt%E4ck+%C4nglamark


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0