Mejeriprodukter och sopor

Mjölkprodukter påverkar miljön på en rad olika sätt. Kornas matsmältning gör att de släpper ut metangas, som är en växthusgas. De släpper även ut koldioxid, vilket även fordonen som används på gården gör. Dessutom transporteras mjölken från gården till mejerier och vidare till butiker. Om mjölken inte är ekologisk är fodret konstgödslat och ofta transporterat till gården. Dessutom går det åt energi när man pastöriserar mjölken, alltså värmer upp den för att ta död på skadliga bakterier.

Det som skiljer den ekologiska mjölken från den vanliga är att korna får ekologiskt odlat foder och att bonden försöker odla allt foder på gården. Den blir något mer miljövänlig.

Det som är positivt med mejeriprodukter är att vi utvinner något mer ur korna än bara kött. Dessutom kan korna göra om energin i gräs, vilket vi människor inte kan, till mjölk som innehåller näring vi har användning av. Precis som höns äter en del gräs och maskar och sedan värper ägg som blir till näring vi har användning av, även om de också äter spannmål och frön som vi människor kan äta direkt.


Dessutom finns mjölkprodukter alltid närproducerat i Sverige, vilket är en klar fördel. Det finns även gott om ekologiska mjölkprodukter att välja mellan.

Bor du i mellersta Sverige är antagligen Milko det huvudsakliga mejeriföretaget. Vill du läsa mer om dem kan du gå in på: http://www.milko.se/

I norra Sverige dominerar Norrmejerier , för mer information om dem kan du titta in på: http://www.norrmejerier.se/


Arla- ett av Sveriges största mejeriföretag

                           (Alltid närmst för dig som bor i Stockholm)
Företaget Arla ägs av bönder i Sverige och Danmark och står för ungefär 80% av ländernas gemensamma mjölkproduktion. I Stockholm och större delen av södra Sverige är Arla det största mejeriföretaget. Fördelarna med företaget är att Arlas kor får vara ute längre perioder och korna får vara ensamma den första tiden med kalven. Företaget garanterar att mjölken du köper alltid kommer från närmsta möjliga mejeri.
Arlas ekologiska mjölk har bidragit till att 36000 hektar nu är ekologisk mark, det används 3 000 000 kg mindre konstgödsel och Sveriges energianvändning har minskat med 95 000 000 MJ (lika mycket som att låta en hårtork vara på dygnet runt i 3000 år).
Hemsida: http://www.arla.se/Default____19936.aspx


Sopor

Något du kanske inte tänkt på är att allt som slängs är en väldig belastning för miljön. Framförallt mat som kastas bort. Maten som producerats av naturens resurser gör vi om till föroreningar i miljön när vi slänger den. Man slösar alltså på våra tillgångar samtidigt som man skapar ännu mer föroreningar i luft och vatten än det redan finns. Genom återvinning av sopor och användning av kompost kan det bli bättre. Något man bör tänka på är att använda mat som blir över eller spara rester.

De förpackningar som blir över av maten går ofta att sortera. Konservburkar sorteras som metall, mjölkpaketet som pappersförpackning och ketchupflaskan som plast osv.

Metall kan återvinnas hur många gånger som helst och man sparar 95% energi om man återanvänder metall till en konservburk istället för att skapa en helt ny.


Om du är osäker på hur en viss förpackning eller ett föremål ska sorteras kan du gå in på http://www.sopor.nu/ , där hittar du information om sopsortering. När det gäller sopor är det inte bara maten som ger avfall. Återvinner du t ex din dagstidning varje dag?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0