Inledning

Vi har valt att skriva en blogg om hur man kan laga så miljövänlig mat som möjligt om man bor i Stockholm. I bloggen finns även mycket för dem som bor utanför Stockholm fast inom Sverige.

Miljövänlig mat kräver en del eftertanke, redan i affären när du ska konsumera börjar planeringen. Du kanske redan vet att det är bra med både ekologiskt och närproducerat, annars berättar vi mer om det i de kommande inläggen. Visste du att det också är mer miljövänligt att äta vegetariskt?

Det är nämligen så att det som finns längst ner i en näringskedja är det bästa att äta. I varje steg som en organism blir uppäten av en annan så förloras energi. Närmare bestämt 90% av energin i till exempel en alg som en räka äter går åt till att räkan rör sig tänker och lever. De sista tio procenten blir till mer räka. Sedan förloras ytterligare 90 % när räkan i sin tur blir uppäten av en fisk som vi sedan ska äta. Äter vi istället alger direkt så går det inte åt lika mycket av dem som det gör via räkor och fisk. Detta gäller såklart även grödor som havre, korn och annat djurfoder som vi kan äta direkt.

Vi hoppas att du kommer ha nytta av vår matblogg och att den med hjälp av texter och recept kan inspirera till en miljövänligare vardag.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0