Falaffel

Varmrätt

Alla varor ska vara ekologiska och närproducerade så långt det går!


5 dl kikärter  

1 ägg

7 ½ dl vatten

1 liten finhackad lök

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk hackad persiljaAlla varor ska vara ekologiska och närproducerade så långt det går!

1 msk finhackad koriander

2 tsk malen spiskummin

1 msk extra vatten

½- 1 tsk bakpulver

Olja till fritering (helst rapsolja som kan tillverkas i Sverige)


Gott med couscous (Saltå Kvarn), tomatsalsa och crème fraichesås

Blötlägg kikärterna i vatten, minst fyra timmar men det går bra att göra över natten till exempel eller på morgonen innan du går till jobbet. Häll av vattnet och kör i en matberedare tills de är finmalda.

Tillsätt lök, vitlök, persilja, koriander, spiskummin, 1 msk vatten och bakpulver och kör matberedaren tills det blir en grov pasta. Har du ingen matberedare går det såklart bra att använda en mixer för kikärterna och löken för sig och sedan blanda ihop dem förhand. Låt smeten vila i 30 min i en övertäckt behållare.

Tillsätt ett ägg i smeten så att den kladdar ihop lättare. Är smeten för blöt för att rullas kan det behöva tillsättas lite vetemjöl. Rulla bollar av rågade matskedar smet, pressa ur överskottsvätska om det behövs med händerna. Värm olja i en djup tjockbottnad kastrull, den behöver inte börja koka utan om det börjar bubbla när du sänker ner en boll så är den klar. Sänk försiktigt ned bollarna i oljan med en stor slev, gärna en med små hål så att oljan kan rinna av när du lyfter upp dem igen. Fritera ca 5 åt gången tills de får en gyllenbrun färg, det tar ca 3-4 minuter.

Tomatsalsa

2 vanliga medelstora, vi använde ekologiska tomater odlade utomhus från Holland som fanns på ICA.

2 msk hackad persilja

1 tsk socker

2 tsk chilisås (från t.ex. bondens marknad, går att spara ca ett halvår)

½ tsk malen svartpeppar

Saft och rivet skal från en citron


Finhacka tomaterna och blanda med resten av ingredienserna i en skål. Den blir godare om den får stå och dra till sig ett tag.


Crème fraiche-sås

2 dl crème fraiche, eller turkisk yoghurt

1 rödlök

Kryddor efter eget tycke. Passar bra med curry, paprikapulver, salt och peppar


Blanda väl. Även denna sås blir godare om den får stå och dra till sig smakerna ett tag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0