Årstidernas erbjudanden

Att handla de råvaror som är i säsong är ett mycket lätt sätt att vara miljövänlig. Det som kan odlas i Sverige kan i de flesta fall inte odlas året om. Här nedan kan du enkelt se vid vilken tidpunkt du bör köpa vad i Sverige, självklart varierar säsongen lite beroende på vädret men ungefär såhär ser det ut varje år:

Under hösten kommer svamparna, som inte är grönsaker men som är lätta att ta med i matlagningen. T ex kan du smörsteka kantareller eller göra en gryta med bönor och champinjoner.

Kikärter, kidneybönor, gröna och röda linser, svarta och vita bönor och sojabönor är produkter som inte växer i Sverige men som finns med i Saltå Kvarns utbud. Alltså kan du ersätta kött med dessa produkter med gott samvete om du köper dem från Saltå Kvarn. Det tjänar miljön på.

En del råvaror går att lagra, därför går de att köpa närproducerade året om. All spannmål i Sverige odlas under augusti, september och ibland in i oktober. Däremot skördas de alla, samt potatis, på hösten.

En del saker kan vi inte odla här i Sverige, så som Amaranth som kommer från Sydamerika, Bolivia och Peru. Även durumvete, som Bulgur och Couscous är gjort av, kan inte odlas här i Sverige utan importeras från Medelhavsområdet. Dessa erbjuder Saltå Kvar i sitt sortiment som vi starkt rekommenderar.


Livsmedelssverige, en sida där du kan läsa om grönsaker: http://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/vegetabilier/gronsaker/gronsaker_allm.htm

*= vinter
ξ= vår
¤= sommar
= höst


' Tänk dock på att tomaterna måste vara odlade i växthus som drivs av biobränslen som till exempel pellets för att det ska vara miljövänligare att handla de svenska tomaterna. Fråga i affären om de vet hur tomaterna odlats.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0